Prodajem zemljište u Hrvatskoj – gdje i kako izgraditi kuću?

Mnogi ljudi sanjaju o kući u prekrasnoj i sunčanoj Hrvatskoj, posebno na njenoj obali. I dok većina njih traga za savršenom vilom ili kućom, neki žele stvoriti vlastiti komadić raja.

Ako razmišljate o izgradnji kuće u Hrvatskoj i jeste traži zemljište za prodaju, nastavi čitati.

Donosimo vam ključne informacije o gradnji kuće u Hrvatskoj.

Gdje pronaći najbolje zemljište za prodaju u Hrvatskoj?

Prvo je prvo. Gdje potražiti zemljište za prodaju u Hrvatskoj?

Pretpostavimo da imate na umu određeni projekt i da to planirate dobro zaraditi od toga. Ako je to istina, trebali biste tražiti zemljište na hrvatskoj obali, posebno u Dalmacija i Istra.

Ovo su regije koje turisti najviše vole, s jednom razlikom. Istra je turistički razvijenija, a Dalmacija sve brže napreduje. To je jedan od razloga zašto su zemljišta uz more u Dalmaciji vrlo tražena.

Cijene zemljišnih parcela također mogu biti prilično visoke. Najskuplje se mogu naći oko najpoznatijih turističkih destinacija poput Dubrovnika i Splita. U Istri i na Kvarneru, u okolici Opatije i Rovinja. 

Tražite li zemljište na dobroj lokaciji na obali koje ima pristupačniju tržišnu cijenu, potražite u Šibensko-kninskoj županiji. Točnije, potražite parcele u okolici Primošten, kao i Rogoznica i Vinišće (Splitsko-dalmatinska regija). Također, možete pronaći kvalitetna zemljišta u Zadarskoj županiji.

Važno je znati svoje mogućnosti unutar proračuna. Napišite regije u Hrvatskoj gdje ćete tražiti zemljište za prodaju. Provjerite stanje na tržištu, cijene zemljišta i krenite u potragu za svojim malim komadićem raja!

Kako izgraditi kuću u Hrvatskoj?

The proces izgradnje kuće u Hrvatskoj nije lako, zahtijeva vrijeme i energiju, ali može biti vrijedno truda.

An iskusan agent za nekretnine možete li pronaći pravu parcelu u kraćem vremenu i eventualno vam pomoći da pregovarate o boljoj cijeni.

Prije kupnje zemljišne parcele, svakako provjerite je li vlasništvo nad zemljištem čisto (1/1). Da li je samo jedan vlasnik i da li je njegovo ime upisano u zemljišne knjige?

Također provjerite je li zemljište uredno upisano u katastar i zemljišne knjige. Je li stanje na terenu u skladu s onim što piše u knjigama?

Nije neuobičajeno pronaći greške u ovom odjelu. Dakle, ulažući u zemljišnu parcelu, svakako provjerite ove stvari. certificirani, stručni geodeti mogu pomoći ti s tim.

Još jedan stručnjak koji će vam trebati je a dobar odvjetnik specijaliziran za nekretnine. Trebat će vam njegova pomoć prilikom pisanja (pred)kupoprodajni ugovor, kako za zemljište, tako i za drugu vrstu posjeda.  

Nakon što je zemljište vaše i upisano u zemljišne knjige, morat ćete angažirati ovlaštenog arhitekta. Arhitekti izrađuju idejno rješenje na temelju vaših želja kao i glavnog projekta projekta. To uključuje i suradnju s građevinskim, strojarskim, elektro i vodoinženjerima.

Također, arhitekti obično stvaraju a predmjer radova (detaljan popis troškova za izgradnju kuće) i mogu preporučiti izvođače koji će vam trebati za proces izgradnje.

Sljedeći korak je dobivanje konačnog i pravomoćna građevinska dozvola za projekt. Imajte na umu da bi ovaj korak mogao potrajati – hrvatska administracija može biti spora i lukava. Dobra vijest je da je investitori mogu predati online, putem sustava e-dozvole.

Nakon što dobijete dozvolu, morat ćete pronaći građevinska tvrtka i izvođači koji će pripremiti vaše terene i izgraditi vaš projekt.

Također, ne zaboravite da ćete morati unajmiti samostalni inženjer građevine koji će nadzirati projekt.

Koliki su troškovi gradnje kuće u Hrvatskoj?

Nezahvalno je govoriti o troškovima gradnje kuće u Hrvatskoj, pa tako i bilo gdje. The građevinsko tržište se vrlo brzo mijenja ai cijene se također brzo mijenjaju. Posljednjih godina u Hrvatskoj su cijene građevinskog materijala i građevinskih usluga znatno porasle.

S jedne strane, vanjski faktori kao što su inflacija, nestabilna politička i ekonomska situacija (ratovi, pandemija) utječu na tržište. To su faktori na koje ne možemo utjecati.

S druge strane, i drugi elementi mogu utjecati na troškove gradnje kuće u Hrvatskoj. Na primjer, teren na kojoj se gradi kuća. Nagnuti teren ili teren koji nije lako dostupan može povećati troškove. U ovim slučajevima, morat ćete napraviti dodatne temeljne radove ili odvojiti više vremena za transport materijala i opreme.

Osim ovih nepredvidivih troškovi izgradnje, evo nekih drugih troškova koji bi trebali biti na vašem teretu popis za gradnju kuće u Hrvatskoj.

Troškovi zemljišta koje kupujete

Ključni faktor koji utječe na cijenu zemljišta je Lokacija. Prodaje se zemljište u Hrvatskoj prvi red do mora ili blizu mora je najskuplje.

Cijene zemljišnih parcela mogu se kretati od nekoliko stotina eura do više od tisuću eura po kvadratnom metru. Visoku će cijenu postići i zemljište koje osigurava privatnost i dobar pogled na more.

Drugi faktor koji utječe na cijenu zemljišta je blizina važnih sadržaja (trgovine, restorani, ljekarna) i velikih gradova.

Niže cijene zemljišta mogu se pronaći na nekim manje popularnim/poznatim otocima ili u unutrašnjosti.

Troškovi izrade projektne dokumentacije i glavnog projekta

Kako biste izgradili kuću ili bilo koju vrstu nekretnine u Hrvatskoj, morat ćete unajmiti ovlašteni arhitekt.

Cijena glavnog projekta ovisi o njegovoj složenosti, veličini projekta ali i stručnosti arhitekta. Arhitekti svoje usluge obično naplaćuju po kvadratnom metru. Cijena kreće od 16 eura po četvornom metru, ali može ići i više, čak 150 eura. Prosječna cijena je oko 50 eura po kvadratu.

Troškovi komunalnih doprinosa i priključaka

Cijene od komunalni doprinosi u Hrvatskoj variraju od grada do grada i mogu biti prilično visoki. Komunalne doprinose za vodu, struju i (izborno) plin plaćate jednokratno. Točna cijena ovisi o gradu/okrugu u kojem ste kupili svoje zemljište.

Još jedna stvar koje biste trebali biti svjesni je priključci za vodu, grijanje, plin (po izboru) i odvodnju. Nekoliko čimbenika može utjecati na cijenu konektora, ali očekujte da ćete potrošiti najmanje nekoliko tisuća eura u ovom odjelu.

Konačno, kupiti zemljište u Hrvatskoj i izgraditi kuću pravi je pothvat. No, daje vam mogućnost da stvorite nešto potpuno novo, po vlastitom dizajnu. Ako trebate pomoć u pronalasku pravog zemljišta na hrvatskoj obali, Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći!

Fotografije: Pexels, Pixabay, Unsplash, Adobe Photos.

Otkrijte naše istaknute oglase

Usporedite popise

Usporedi
4 spavaće sobe | 4 kupaonice | 400m2
Projekt luksuznih vila u blizini Zadra

3 LUKSUZNE VILE SA NESMETANIM POGLEDOM NA MORE.