Tradicionalne kuće vs. moderne kuće – kako odabrati svoj idealan dom u Hrvatskoj?

Slikovita kamena kuća s drvenim plavim prozorima na otoku, okružena maslinama i vrtom ružmarina.

Ili možda dobro opremljena moderna kuća na obali gdje možete provoditi zime ali i ljeta?

Tradicionalne kuće i moderne kuće na hrvatskom primorju imaju zajedničku značajku, izvrsnu lokaciju. Ostale karakteristike su one gdje se donekle razlikuju.

Koju odabrati ako ste se odlučili kupiti nekretninu na hrvatskoj obali ili otoku? To pitanje se prevodi u - što vam je važnije i koja je svrha te nekretnine.

Moderne kuće grade se sve češće nego tradicionalne kuće, no na hrvatskoj obali i arhipelagu pronaći ćete obje vrste nekretnina.

Da vam pomognemo riješiti vašu dilemu tradicionalna naspram moderne kuće, donosimo vam prednosti i nedostatke obje vrste nekretnina.

Pripremite si najneophodniji napitak u Hrvatskoj – kavu, udobno se smjestite i uživajte u čitanju!

Tradicijske kuće na hrvatskoj obali – odlična investicija ili dodatni trošak?

Ako tražite onaj stari šarm, dašak povijesti i baštine, a tradicionalna kuća na hrvatskoj obali ili bi otok mogao biti nešto što treba pogledati.

Kada govorimo o tradicijskim kućama na hrvatskom primorju, kamene su kuće prvo što nam pada na pamet. To posebno vrijedi za Istre i Dalmacije.

Gledajući unatrag u povijest, kamen je bio vrlo važan građevinski materijal, i to ne samo za kuće već i ograde i štale.

proglasio UNESCO suhozida nematerijalna kulturna baština čovječanstva. Hrvatska je jedna od nekoliko zemalja na popisu u kojima se ova vrsta tehnike mnogo koristi.

Ako pogledate krajolik dalmatinskih otoka i njihove obale vidjet ćete puno kamena. Kamen je bio tu i trebalo je zaštititi sebe, obitelj i životinje od jakih vjetrova, hladnoće, sunca.

Zbog toga tradicionalne kamene kuće na moru imaju mali, ali strateški vrlo dobro postavljeni prozori. Tako da sunčeva svjetlost može ući, ali da neće predstavljati problem kada puše snažan i oštar vjetar bura udarci.

Zidovi u kamenim kućama obično su debeli, izgrađeni da traju. Prirodni materijali koji su tada korišteni omogućuju zidovima da dišu čime se sprječava širenje plijesni, neprijatelja mnogih domova.

Tradicionalne kamene kuće su ekološki i održiviji nego određene moderne građe. Također, renovirane kamene kuće nisu tako česte na tržištu što ih čini prilično traženim među određenim osobama putnika/kupaca.

Što se tiče turizma, ove kuće privlače one koji traže više održivi način putovanja. Ili oni koji žele barem djelić osjetiti puteve prošlih vremena. Kako su mještani doista živjeli na ovim prostorima?

Druga stvar je da se te kamene kuće ponekad nalaze na skrovitim terenima. Takvo prirodno okruženje često daje stanovnicima privatnost, mir, kontakt s prirodom. Nešto što moderni čovjek gotovo očajnički želi.

Renovirane kamene kuće može koštati nešto manje nego moderne kuće, ali ako planirate graditi tradicionalnu kamenu kuću od početka se pripremite na naporan rad.

Moderna kuća na hrvatskoj obali – brži i sigurniji izbor za investiciju

S druge strane, tradicionalne kamene kuće možda nemaju raspored koja odgovara potrebama i željama modernog pojedinca. Sobe su obično male, a kao što smo već spomenuli, takvi su i prozori.

Također, energetska učinkovitost u nekim tradicionalnim domovima nije tako dobar kao u modernim kućama. To znači da možete očekivati veće troškove grijanja i hlađenja. No, sve ovisi o karakteristikama nekretnine koju odaberete. Zato je važno dobro se informirati i postaviti sva pitanja koja vam padnu na pamet.

Dakle, što o tome moderne kuće na hrvatskoj obali, koje su njihove prednosti i mane?

Moderne kuće imaju puno prednosti i zato se grade više od tradicionalnih kuća.

Možeš izgraditi ih brže i s manje resursa nego tradicionalni dom, prvenstveno zbog materijala koji se koriste. Na primjer, ako se odlučite graditi tradicionalnu kamenu kuću od nule, posebno u luksuznom segmentu trebat će vam više vremena i više novca. Obrada kamena jednostavno oduzima više vremena.

Nadalje, na tržištu je sve prisutnija moderna gradnja kupci to više traže nego traže tradicionalne domove.

Jedna od velikih prednosti modernih kuća je to što su tehnološki vrlo dobro opremljena. Pametni kućni sustavi, videosigurnost, visokotehnološki uređaji - sve to igra veliku ulogu u odabiru modernog, a ne tradicionalnog doma.

Koja vrsta nekretnine ima najbolji plan kuće?

Druga stvar je raspored. Moderne kuće gotovo uvijek imaju veliki prozori, staklene stijene koji omogućavaju prodiranje svjetlosti u prostor. Istina je da mnogi kupci koji traže nekretnine na moru na hrvatskoj obali više od svega žele to sunce. Pogotovo ako dolaze iz zemalja koje nemaju mnogo sunca.

Propuštanje svjetla može značiti i propuštanje topline ili hladnoće, više nego u tradicionalnim domovima koji imaju manje prozore. Međutim, današnje tržište vam omogućuje da imate pametno staklo – ono koje propušta sunce, ali zadržava hladnoću.

Kada su u pitanju najbolji planovi kuće, moderne kuće nude više prostora i veće sobe. 

Moderne kuće na prodaju i tradicionalne kuće – potražite ih u Dalmaciji

Kako biste odlučili koja bi vam nekretnina više odgovarala, morate znati koja će biti njezina namjena.

Ako ste kupnja kuće kao investicije, moderne su kuće sigurniji i na neki način bolji izbor od tradicionalnih domova. Ali, ako vam je srce privrženo tradicionalnoj kamenoj kući na jednom od lijepih hrvatskih otoka gdje želite provesti svoju mirovinu, onda znate svoj odgovor.

U svakom slučaju, na hrvatskoj ćete obali pronaći ono što tražite. Preporučamo da pogledate ponudu u Dalmaciji. Osobito područja oko gradova Zadra, Šibenika, Primoštena i Trogira, kao i njihov arhipelag.

To je područje izvrstan izbor bilo da želite ulagati u nekretnine ili ako sebi kupujete drugu kuću.

Također možete pogledati našu ponudu modernih i tradicionalnijih mediteranskih domova. Ako trebate pomoć u pronalaženju kuće koja vam odgovara, Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći pronaći ono što tražite!

 

Foto: Privatna arhiva, Pixabay.

Otkrijte naše istaknute oglase

Usporedite popise

Usporedi
4 spavaće sobe | 4 kupaonice | 400m2
Projekt luksuznih vila u blizini Zadra

3 LUKSUZNE VILE SA NESMETANIM POGLEDOM NA MORE.