Vodič za iseljenike za kupnju kuće u Hrvatskoj

Kupnja kuće u Hrvatskoj, posebno u blizini mora, za mnoge je ostvarenje sna. Mediteranska klima, slan zrak, duge šetnje uz čisto Jadransko more, vrhunska gastronomija i puno sunčanih dana.

Sa svojim prekrasnim otocima, prirodnim ljepotama i bogatom poviješću, Privlačnost Hrvatske je velika.

Pogotovo ako tamo imate komad zemlje, kuću okruženu zelenim vrtom, sa smokvom i pogledom koji svaki put oduzima dah.

Bilo da kupujete kuću u Hrvatskoj kao investiciju, kao drugi dom ili ako se planirate preseliti ovdje zbog mirovine, nastavi čitati.

Donosimo vam informacije o aktualnom stanju stambenog tržišta u Hrvatskoj kao i neki korisne informacije o kupnji kuće u Hrvatskoj!

Kuće u Hrvatskoj – trenutno stanje hrvatskog stambenog tržišta

Hrvatsko tržište nekretnina doživjelo je veliki uzlet u posljednjih nekoliko godina. Potražnja za nekretninama uz more za prodaju u Hrvatskoj raste. Posljedično tome, gradi se puno nekretnina, posebice na jadranskoj obali.

No, inflacija, visoke kamatne stope kao i druga globalna tržišna previranja utjecala su na hrvatsko tržište nekretnina.

Nešto je usporena i potražnja i ponuda nekretnina.

Unatoč tome, vrsta nekretnina koje kupci još uvijek aktivno traže su kuće s bazenom i pogledom na more, kao i kuće u prvom redu do mora. Također, kupci traže nekretnine u blizini gradova ili kuće u Hrvatskoj s odličnom infrastrukturom.

Moderne kuće najviše se grade na hrvatskoj obali, dok se nešto manje grade tradicionalne kamene kuće.

Još, potražnja za kućama u Hrvatskoj je veća nego svoju ponudu na nekretninskom “stolu”.

Cijene nekretnina su porasle, u mnogim slučajevima iznad stvarne vrijednosti nekretnine. Neki od investitora miješaju standardnu gradnju s luksuznom gradnjom.  

Ali kupci su pametni i znaju prepoznati kada nešto nije kako bi trebalo biti. A ono što traže je prava vrijednost za njihov novac.

Svi ti čimbenici utječu na kretanje tržišta nekretnina u Hrvatskoj i čine kuće u Hrvatskoj koje drže svoju vrijednost još poželjnijima.

Prodaja nekretnina u Hrvatskoj uz more – najpoželjnija hrvatska nekretnina

The najpoželjniji tip nekretnine u Hrvatskoj je imanje uz more. Bilo da se radi o stanovima, kućama s bazenom ili vilama, pogled na more i odlična lokacija nekretnine su vrlo traženi.

Na odluku o kupnji utječu i karakteristike nekretnine prodaje se nekretnina u hrvatskoj uz more. Kupci traže kuće s podnim grijanjem, energetski prihvatljive dizalice topline, krovne terase s pogledom na more. Paze na kvalitetu i dugotrajnost građenog, pogotovo sada, kada vladaju poneki nemiri na tržištu.

Kao što smo ranije spomenuli, puno se nekretnina gradi i označava kao luksuzna nekretnina. No, ne pripadaju sve nekretnine koje su označene kao luksuzne doista tom segmentu.

Ono što je bitno za kupce u bilo kojem segmentu tržišta, a oko toga se svi slažemo, jest da vrijednost nekretnine opravda svoju cijenu.

Kuća uz more Hrvatska – tip kuće koja ne gubi na vrijednosti

Kada govorimo o nekretninama stabilne vrijednosti, moramo spomenuti kuće uz more u Hrvatskoj. Nekretnine koje se nalaze uz more, posebno kuće ili apartmani uz more, kao i nekretnine koje imaju nesmetan pogled na more ne gube na vrijednosti.

Vrijednost takve imovine uvijek je stabilna, unatoč inflaciji ili raznim krizama. Kuće uz more u Hrvatskoj, vile i stanovi, posebno oni koji imaju dobru infrastrukturu, vrlo su traženi.

Visokokvalitetne nekretnine, pomno odabranih sadržaja, u kombinaciji s izvrsnom lokacijom, bez poteškoća nalaze svoje kupce.

Pitanje je, kakva nekretnina na plaži trebate kupiti?

Prije svega, morate znati namjenu nekretnine. Kupujete li kuću u Hrvatskoj kao investiciju ili kao dom? Koliko vremena planirate tamo provesti i koliko novca (ili vremena) želite usmjeriti u održavanje nekretnine?

Kada je u pitanju ulaganja, Kuća uz more u Hrvatskoj je definitivno bolji izbor od apartmana. Kuće su privatnije (ponekad imate čak i vlastiti privatni pristup plaži), prostrane i daju vam potpunu kontrolu nad posjedom.

Ovo drugo se ne može reći za stanove, čak i kada ih kupujete luksuzan stan u vili sa samo nekoliko stanova. Ipak, stanovi imaju svoje prednosti, prvenstveno u troškovima održavanja.

Kupnja kuće u Hrvatskoj – važne napomene kojih biste trebali biti svjesni

Najvažnija stvar pri kupnji kuće u Hrvatskoj je pazeći da je vlasništvo čisto te da na imanju nema tereta.

U tome vam može pomoći vaš agent za nekretnine – zato je pri kupnji nekretnine u Hrvatskoj važno imati dobre partnere.

Sljedeći veliki partner koji trebate je a odvjetnik koji se bavi nekretninskim pravom. Htjet ćete sklopiti ne samo sjajan, kristalno jasan kupoprodajni ugovor, već i predugovor.

Predugovor je vrlo dobra stvar jer vam pomaže osigurati imovinu. Obvezuje kupca da položi određeni iznos depozita (obično 10%). Ako se kupac predomisli, prodavatelj zadržava polog, a ako prodavatelj ipak odluči da ne proda, mora kupcu dati dvostruki iznos pologa.

Kako biste kupili kuću u Hrvatskoj, vi ne morate imati hrvatski bankovni račun ali ti treba OIB – osobna iskaznica broj. Lako ga je dobiti, au tome vam može pomoći vaš agent za nekretnine.

Na kraju, moramo istaknuti da potpisivanje kupoprodajnog ugovora nije završni korak u procesu. Nakon što riješite ugovor, trebate registrirajte svoju kupnju u zemljišna knjiga.

Kada je to gotovo, preostaje samo prebacivanje računa (poput vode i struje) na vaše ime.

Više o kupnji nekretnine u Hrvatskoj kao stranac pročitajte na našem prethodnom blogu!

Tko može kupiti kuću u Hrvatskoj i na koje troškove morate obratiti pozornost?

Kupnja kuće u Hrvatskoj moguća je za državljane EU/EEA, ali i za državljane trećih zemalja, samo što vrijede drugačija pravila.

Za građanina EU/EEA zahtjevi su vrlo jednostavni – najvažnije je dobiti OIB – osobni identifikacijski broj.

Ako niste državljanin EU/EEA prije kupnje nekretnine u Hrvatskoj morate ishoditi posebnu dozvolu od Ministarstva pravosuđa u Hrvatskoj. Postoji takozvani pojam “temelja reciprociteta” što znači da ako možete kupiti nekretninu u Hrvatskoj, hrvatski državljanin bi trebao moći kupiti kuću u vašoj zemlji. Vas možete provjeriti na stranicama Ministarstva pravosuđa točan popis zemalja s kojima Hrvatska ima takav ugovor.

Prijeđimo na troškove! Što troškove koje možete očekivati kada kupujete kuću u Hrvatskoj?

Osim najvećeg troška, trošak same nekretnine, trebali biste uzeti u obzir sljedeće.

Postoji naknada agencije za nekretnine i odvjetnička naknada. Ove dvije usluge su ključne da sve prođe dobro u vašoj transakciji.

Nadalje, trebali biste pripremiti iznos novca potreban za depozit.

Također ćete morati platiti javni bilježnik, službeni sudski prevoditelj (obavezno po zakonu kada kupujete nekretninu u Hrvatskoj kao stranac) kao i porez na promet nekretnina (osim ako ne kupujete izravno od investitora).

Možda ste i vi troškovi selidbe i troškovi osiguranja – našim klijentima toplo savjetujemo da osiguraju svoju imovinu.

Nadamo se da smo odgovorili na barem neka vaša pitanja na temu kupnje kuće u Hrvatskoj. Ako još uvijek imate pitanja o kućama u Hrvatskoj, izboru lokacije ili nekretnine, slobodno nam se obratite – rado ćemo vam pomoći!

Foto: Pexels, Pixabay.

Otkrijte naše istaknute oglase

Usporedite popise

Usporedi
4 spavaće sobe | 4 kupaonice | 400m2
Projekt luksuznih vila u blizini Zadra

3 LUKSUZNE VILE SA NESMETANIM POGLEDOM NA MORE.